2015. március 26., csütörtök

Elsősegély - Villámrelaxáció

Ez egy nagyon klassz és gyors módszer, Bagdy Enőke előadásán tanultuk, ha hirtelen szeretnénk feszültséget oldalni. Fontos tudni, hogy ez a módszer nem helyettesíti a szorongás valódi okainak feltárását és feloldását, ez amolyan tűzoltás lehet "szorult" helyzetben.
 
Van a két agyféltekénk, akik folyamatosan kommunikálnak egymással. Bal agyfélteke felelős a tudatos cselekedeteinkért, ő a gondolkodó agy, aki hall, lát, érez szagol. A jobb agyféltekénk pedig a tudatalattink, aki szimbőlumokban kommunikál, ő az aki érez.
 
Amikor szorongást érzünk, azt a jobb agyfélteként üzeni a balnak, hogy hahóóó stressz van, feszítsed be az izmokat, mert készenléti állapot van!!
 
Ilyenkor jó ez a módszer, csapjuk be az agyunkat kicsit. Végtelenül egyszerű a feladatunk. Veszünk egy mély levegőt, picit behajlítjuk a térdeinket, karunkat behajlítva szorosan a törzs mellé emeljük és alulról felfelé befeszítjük minden izmunkat teljes erőbedobással. 30 másodpercig kitartjuk, majd a lélegzet kifújása mellett ellazítjuk mindenünket. Igény szerint ismételjük 2x, 3x.
 
Ugye hogy jobb?
 
Ami történt, nem varázslat. Mindösszesen az amúgy is feszes izmok ráfeszítését követő lazítással azt értük el, hogy az izom sokkal lazább alapállapotba került, mint kiinduláskor. Tehát az izom üzen a bal agynak, hogy hahó ellazultam, ő meg közli a jobbal, hogy figyeljél már, itt lazaság van, abbahagyhatod a stresszelést, a jobb agyfélteke meg rájön, hmmm,laza az izom, akkor valóban felesleges a stresszelés.
 
Tádáááám!


Kövesd a Ne Ess Pánikba blogot a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése