2015. január 16., péntek

Ákos koncert @Főnix csarnok, Debrecen 2006.12.02

Időutazás folytatódik, ezt az írásom is az Ifinet publikálta. Nagyon jó újra elolvasni:)

Ákos profibb, mint valaha
 
Minden Ákos rajongó izgalommal várta a december másodikát. Sok idő telt el azóta, hogy utoljára tombolhattunk egy koncertjén, és végre eljött az idő.
Jegyünket természetesen a szokásostól eltérően utolsó pillanatban vettük meg, abból kiindulva, hogy úgyis marad jegy, mert hangzott az érv, amit személy szerint kétségbe vontam: „Ákos nem tölti be a Főnix csarnokot”. Végülis teltház valóban nem volt, de épp elegen voltunk.

A szokásos közönségváratás most is megvolt, de meglepő módon, nem másfél órát kellett arra várni, 
hogy leessen a függöny, hanem csak egyet! És a függöny nem is leesett, hanem felgördült.
A koncert elkezdődött, felcsendül az intro, ami bevezette a Gépszabadságot. Először csak négy férfihangot hallottunk, akik gregorián ének szerűen kántálják : „A kéken vibráló dobozban él, néhány lény aki szebb mindenkinél.” Ők voltak a Vivát Baccus-ék, akik nagyon jó háttérvokált kölcsönöztek a daloknak a koncertek folyamán. Alig ocsúdtunk fel az első szám hatásából, folytatódtak a meglepetések. Kivetítő. Eddig Ákos nem próbálkozott ilyennel, azaz egyszer a Kisstadionban az Gondolnék Rád című számához vetítettek ki oldalra valamiket. De ez most más volt. Minden számhoz tökéletesen megkomponált kisfilmek is társultak.
 
Színpad elrendezése is nagyban megváltozott. Kivetítő középen hátul, két szélén az Andante Srtings ült az „emeleten”, alul pedig jobb oldalt Sanyi, Samu és Zalán másik oldalt Baccusék, Szakos Krisztián és középen Ákos.
 
A Még Közelebb dalai mellett felcsendültek régiek is. Bár Ákos megijesztette a népet, hogy nem fogunk slágereket hallani, (örültem is neki, hogy végre a ritkábban játszott dalkokat hallhatjuk) de azért mégiscsak eljátszották az Ikont, Mindenki táncolt, Hűséget, Ideális popsztárt…és nem volt Hello! Amit egyszer felelőtlenül kijelentett egyik koncerten,ami később ki is lett adva koncertvideóként: „A dal, ami nélkül nincs koncert, soha többé..”
Hát, láttuk, hogy volt :)
 
Szakos Krisztián előtt le a kalappal…Zseniálisan áthangszerelte a régi dalokat, úgy mint a Csak te vagy,Angyali Szerető, Menekülj. Új formába öntötte őket, úgy hogy azok teljesen beleillik Ákos mostani Andantésebb koncepciójába. Persze a zúzás se maradhatott el „Mazsom a ketrecben”-nel az élen. Az meglepetésdala, 101-es szoba volt. Szerintem, no comment.
Az 1956 című számmal kapcsolatban minden elismerésem. Méltó megemlékezése az 1956-os eseményeknek.

Azt hittem Ákos nem lehet profibb, azt hittem eljutott profizmusa csúcsára, és nem. Mindig tud valami újat mutatni. Meglepőt, letaglózót, felemelőt, elszomorítót. Sajnos tudtam, hogy koncertjéből nem hagyhatja ki a politikát. Persze egy előadóművésznek joga van ahhoz, hogy kinyilvánítsa a véleményét közéleti dolgokban, de egy bizonyos határig. Aki ekkora tömegeket vonzz, mint Ákos, azért csínján kell bánni és nem visszaélni a tömegekkel.
 
A koncert felénél felcsendült egy régi Bonanza dal, az Éjjel a városban. Éreztem hogy nem fog stimmelni valami…ezúton köszönjük meg a HírTv-nek a képsorokat a vérző fejű„tűntetőket” szétverő rendőrbácsikról. Ezzel nem is lett volna baj, ha esetleg az is levetítésre kerül, hogy ezek a bizonyos tűntetők miként verték szét az MTV épületét, és hogy gyújtogattak autókat. Pár szám kellett ahhoz, hogy picit visszajöjjön a jó hangulatom.
Mindent összevetve, megéri ellátogatni egy Ákos koncertre, mert amibe belekezd, amit csinál az tényleg nagyon profi, élvezhető. Persze mindenki rendezze le magában, hogy a közvetíteni kívánt zenetek közül, melyek azok amiket meg szeretnénk hallani és mi az amit ki akarunk zárni a tudatunkból.

1. Gépszabadság
2. Angyali szerető
3. Minden most kezdődik el
4. Alig hitted
5. A Lepkegyűjtő
6. Ennyi nem elég
7. Csak te vagy
8. Menekülj
9. Örök Április
10. Ébredj
11. Még közelebb
12. Méreg
13. Majom a ketrecben
14. Ideális popsztár
15. Őszi tájkép
16. Ismerj fel
17. Új törvény
18. Hűség
19. Éjjel a városban
20. Tű a vénán
21. Mindenki táncol
22. A 101-es szoba
23. Egyetlen hívó szó elég
24. 1956
25. Adj hitet
26. Ikon
27. Mondj Igent
28. Adjon Isten


Aréna koncert 2014 beszámoló itt.
További koncertbeszámolók itt.
Kövesd a Ne ess pánikba blogot a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése