2015. január 2., péntek

Másnaposok bulija by Tűzkerék xT @ Esztergom, Sportalsó 2015.01.01

Furcsa és nosztalgikus belegondolni abba, hogy lassan 16 éve járunk Tűzkerék xT koncertekre, és amióta ismerjük és szeretjük őket maxiumum 1-2 alkalommal hagytuk ki a már több, mint 20 éves múltú Másnaposok buliját.
A szlogen se lehetne szebb: "Gyűrött pofák, halk melódiák"

Mindenki fél az év első napjától. Egyrészt vége az óévnek, és ennek megünneplése alatt sok alkohol fogyott, az elseje az mindig másnap, másrészt még nem akarja senki abbahaggyni az ünneplést. A zenekar ügyesen kitalálta ezt a koncepciót, legyen az elseje is aznap!

Már törzsvendégként érlkezünk Esztergomba. A helyszín már sajnos nem a régi Molothow-Liget (ahova megannyi szép emlék köt...Mikor az esztergomi művelődési házat -Zöld Ház- elkezdték lebontani, a szórakozóhelynek is ki kellett költözni a pincéből, minddenki legnagyobb szomorúságára. A Molothov nem csk a helyi zenekaroknak adott otthont, hanem volt itt már Kispál koncerttől kezdve a Tankcsapdán át szinte minden...híres hely volt.) hanem szintén a Duna partján lévő Sportalsó, mely a Molothow bezárása óta ad helyet hasonló rendezvényeknek.

A Tűzkerék xT zenekar, Radics Béla munkásságát élteti tovább, és szeretteti meg a magyar blues zenét a fiatalabb generációval is. Erre a legjobb példa az, hogy a zenekarba, most már oszlopos tagként gitározik és énekel Anda Richárd, aki az énekes és szólogitáros Anda Bálint fia. Szerencsére, a késői koncertkezdés ellenére is megtalálhatóak voltak a különböző korosztályok képviselői(6 évestől a 60 évesig). A doboknál Geletey Gyuri szívélyesen üdvözölt bennünket, mikor észrevette érkezésünket. Zenekarvezető és basszusgitáros, Tóth Tamás Béla, a zenekar megálmodója.

Az átdolgozott Radics Béla számok mellett ( Csodálatos utazás, Megátkozott ember, Bika jegyében, Királyi Madár, Zöld Csillag) hallhattunk klasszikus TxT számokat is, mint a Fűben állva, Macska egér boogie, Éfjélkor megszólal egy blues (Jenő bácsira emlékezvén - régebbi hangtechnikusa a zenekarnak-, megvolt erre a dalra a szokásos koreográfiánk). Ezeken felül felcsendült két Ramones nóta is, a Hey-Ho Let's go-ra a közönség tombolásba kezdett, és Jimmy Hendrix Purple Haze-ére lazulhatott.

Lehet, hogy öreg vagyok (nemis) de füleim boldogok voltak, hogy igazi zenét hallottak. Talán a mai generáció zenei ízlése nincs olyan nagy bajban, amikor huszonéves lányok a Beat korszakból írnak szakdolgozatot. Van remény, és még lesz is, míg van a TxT, aki közvetíti tovább a sok éve megteremtett értékeket.

Remélem jövőre újra jöhetek koncertre!

További koncertbeszámolók itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése